A coaching valójában nem tanácsadás, sokkal inkább egy ”kommunikációra épülő problémamegoldó módszer, egy személyre szabott fejlesztő folyamat”, a life coach pedig az a személy, aki ebben a folyamatban kísér Téged.

 

A life coach segít, hogy elérd a célod.

 

Life coach? Na, az meg ki? Vagy inkább mi? Meg különben is, mi az a coach szó? Mit jelent ez? Miért nem lehet magyarul beszélni, ha egyszer magyarok vagyunk?

Ilyen és ehhez hasonló kérdések hadával találkoztam már és találkozom még ma is. Aztán elhatároztam, kicsit szerethetőbbé, közvetlenebbé, érthetőbbé teszem majd ezt a szót, ezt a szakmát a környezetemben.

 

Magyarra leginkább életvezetési tanácsadásként fordítják. Bevallom, én is ezt használom, ha két szóban van lehetőségem elmondani mi is ez az egész, vagy ha megkérdezik mivel foglalkozom.  Teszem mindezt abban bízva, hogy az addig lelkes- és csillogó szemű beszélgető társam nem menekül majd árkon-bokron túlra azzal a félelemmel a lelkében, hogy meg akarom téríteni, babonázni, vagy minimum a gondolataiban akarok olvasni. De ha ezt nem is, akkor egy MLM rendszer tagjaként fogok rásózni valamilyen csodaszert.

 

Szóval még keresem az ideális, értékrendembe, szemléletembe beleillő magyar kifejezést. Ami leginkább visszaadja mi is ez a szuper jó dolog.

 

Ugyanis nem érzem, hogy teljesen fedné a két dolog egymást. Mármint az életvezetési tanácsadás és a coaching. Nem véletlen, hogy nem fordították le – az egyébként magyar eredetű szót -, hanem így maradt: coaching.

 

Beszélgetés, life coaching kávé mellett.

A beszélgetések jó hangulatban telnek.

 

A tanácsadás során a tanácsadó megfigyeli, felméri a kliens problémáit, levon egy következtetést („diagnosztizál”) és kész megoldást kínál. Így nem a problémával küzdő személy oldja meg a saját nehézségét, hanem kész választ kap. Ezzel csak az a baj, hogy a következő hasonló akadálynál sem fog tudni mit kezdeni a helyzettel.

 

A coachingban viszont ez másként működik. A megoldást a kliens, azaz Te dolgozod ki és Te oldod meg a problémádat, a life coach, azaz az én segítségemmel.

 

A változásodat-, a tanulásodat, a fejlődésedet támogatjuk, hogy megtanuld a működésedet adott helyzetet illetően és ne kerülj legközelebb is ugyanabba a kutyaszorítóba.

 

Segítek abban, hogy eljuss A-ból B-be, hogy megküzdj az adott feladattal, hogy szembeszállj az akadályokkal.

 

Na jó, már megint túl hivatalossá váltam és éppen ezt szeretném elkerülni, mert a legtöbb helyen tényszerű, kissé száraz, talán még ijesztő is a megfogalmazása annak, hogy mit is csinál egy coach. De hivatalosnak mindenképpen hivatalos.  Az üzleti coachingnál ez még helyén is van. De egy life coachingra ki fog így bejelentkezni? Sokan biztos nem.

 

Pedig csak beszélgetünk. Arról, amiben éppen vagy, az elakadásodról, a problémádról majd arról, hogyan lehetne ezt megoldani, más szemszögből megvizsgálni.

 

 

Itt nem az okokat, a „bűnösöket” keressük, nem a miérteket fogjuk megválaszolni. Hisz ami történt, megtörtént. Ez már így esett. Erre ott van a terápia, a pszichológia, ami a működészavarokat, betegségeket stb. kezeli. Itt előbb-utóbb le kell tudnod mondani a szenvedésről, megoldást kell keresned és a hogyan továbbra fókuszálnod.

life coach beszélgetés

A life coaching során megoldást keresünk és a hogyan továbbra fókuszálunk.

 

A coaching nem való mindenkinek.

 

Kinek a pap, kinek a papné. A tapasztalatom az, hogy coachingra csak az igazán eltökélt emberek jelentkeznek, akik nem mástól várják a megoldást. Belátják, hogy időre van szükségük ahhoz, hogy a változás bekövetkezzen az életükbe és hajlandóak energiát fektetni a közös munkába. És azt kell mondjam, hogy ennek a munkának mindig megvan a gyümölcse.

 

Tehát ha elakadtál, ha változtatnál vagy továbblépnél, ha az önbizalom növelés fontos számodra, ha a stressz kezelésére törekszel, ha szeretnél boldogabb és kiegyensúlyozottabb hétköznapokat, akkor ne gondolkozz tovább.  Keresd fel hozzád legközelebb eső coachot és beszélgessetek egyet.

Ha pedig én vagyok a hozzád legközelebb élő life coach, akkor gyere el és próbáld ki milyen a saját bőrödön tapasztalni a fentieket. Ráadásul az első találkozás INGYENES!

Ha tetszik a blogom és szeretnél még többet megtudni a coachingról, a segítő beszélgetésről, vagy ha kérdésed van keress elérhetőségeim valamelyikén, ahol időpontot is tudunk egyeztetni egy első, INGYENES KONZULTÁCIÓRA.

 

Rácz Betti

viselkedéselemző, coach

 

 

Fotók: freepik