Alábbiakban 2017. július 31-én, a civishir.hu oldalon megjelent cikkemet olvashatjátok, ami a koraszülésről és ennek kapcsán szervezett rendezvényünkről szól.

A koraszülés hatalmas lelki terhet ró a családokra. Ennek fontosságára szeretné felhívni a figyelmet Debrecenben az Életpszichológia Nap utcai Tanácsadó Központ támogató közössége, ahol a segítő szakemberek és önkéntesek maguk is érintettek. Ingyenes élménydélutánnal várják az érdeklődőket augusztus 4-én, 15 órától a Héthatár Pusztában.

Magyarországon minden 10. gyermek koraszülött. Ők azok az aprócska hősök, akik a vártnál jóval korábban, a terhesség 37. hete előtt látják meg a napvilágot. Életükért Perinatális Intenziv Centrumokban (PIC) küzdenek.

baby-256857_1280

De mi történik mindeközben a szülőkkel?

Amikor egy kisbaba túl korán érkezik, hatalmas megrázkódtatás éri a családokat. Nincs lehetőségük felkészülni gyermekük fogadására és a megálmodott tökéletes boldogság helyett pillanatok alatt krízishelyzetbe kerülnek. Intenzív osztály, életmentő beavatkozások, sokkoló látvány, félelem és rettegés lesz társuk hetekig, akár hónapokig és pillanatok alatt szertefoszlik pozitív jövőképük. A stressz, alapjaiban változtatja meg életüket és kapcsolataikat.

Nem meglepő tehát, hogy a szorongásos zavarok, depresszió, poszttraumatikus stressz zavar és a válások száma, nagyobb arányban van jelen a PIC-et megjárt szülők körében.

A koraszüléssel járó veszteség-élmény feloldása – még akkor is, ha a gyermek életben van – gyászmunkával jár, ami jelentős mértékben megterheli az amúgy is nehéz helyzetben lévő családot. Tovább nehezíti a gyógyulást, hogy a hozzátartozók gyakran tabuként kezelik a témát, pedig a kommunikáció és a támogatás létfontosságú ebben az időszakban. Be kell látnunk tehát, hogy komoly és jelentős problémával állunk szemben.

Rögtön felmerül a kérdés, hogy ezek a családok kapnak-e megfelelő segítséget, támogatást és információt a nehéz helyzetben? Van-e lehetőségük arra, hogy kérdezzenek, esetleg megosszák valakivel érzéseiket, gondolataikat?

Ugyanakkor, talán meglepő módon egy trauma nemcsak fájdalmat hozhat magával, hanem lehetőségeket is, az élet ajándékait. Rengeteget tanulhatnak és fejlődhetnek a koraszülők nehézségeik által. A családban erősödik az összefogás a közös felelősségvállalás kapcsán, erősebbek lesznek és a kihívásokkal is könnyebb lesz szembenézniük.

Koraszülésben érintett családokat támogató közösség alakult Debrcenben

Debrecen belvárosában, az Életpszichológia Nap utcai Tanácsadó Központ szakemberei és önkéntesei – akik közül többen érintettek a koraszülés kapcsán – életre keltettek egy közösséget, amely korababákat és családjaikat igyekszik támogatni a nehéz időszakban és azon túl is.

A központ komoly szakmai háttérrel rendelkező szakemberei hosszú ideje segítik már a hozzájuk fordulókat. Szívügyüknek tekintik a családok támogatását és az életükben kialakult problémák kezelését a gyermekvállalástól kezdve, a várandóságon, a szülésfelkészítésen át a szülővé válásig. A kialakult párkapcsolati problémákban, gyermeknevelési- és a gyermek fejlődésével, viselkedésével kapcsolatos nehézségek megoldásában nyújtanak segítséget.

Ingyenes élménydélutánt szerveznek koraszülötteknek és családjaiknak

Idén, első alkalommal találkozhatnak az érintettek egy kötetlen családi élménynap keretében, ahol a szervezők színes és változatos programokkal várják az érdeklődőket. Ezen a délutánon lehetőség nyílik majd az ismerkedésre, tapasztalatcserére, és annak megfogalmazására, hogy milyen segítségre lenne szükségük leginkább a történtek után.

A rendezvény különlegessége, hogy teljes egészében önkéntes alapon szerveződik. Magánszemélyek, szervezetek álltak az ügy mellé, akik felajánlásaikkal teszik lehetővé a program létrejöttét. A kikapcsolódást, élményeket biztosító fellépők, résztvevők, a helyszín rendelkezésre bocsátása és az infrastruktúra megteremtés szintén felajánlások révén valósulhat meg.

korababas4

Az érdeklődők színes programok közül válogathatnak

A jó hangulat érdekében, zenél a Csicseri és Borsó együttes

Bemutatkoznak a Csodakutya Alapítvány négylábú segítői

Játékos teniszoktatás a Keljfeljancsi Alapítvánnyal

Mesefoglalkozás nagyobbacskáknak Balogh Zsuzsa mesepedagógussal és a Napraforgó Waldorf Általános Iskola CsengőNap csengettyűseivel

Bábos Mesekuckó a kicsiknek Auksziné E. Anitával

Lufihajtogatás és bűvésztrükkök Peti bohóctól

Arcfestés Böszörményi Nórával

Hennafestés Szakács Beával

Csillámtetoválás Veres Hajnalka jóvoltából

Szabadtéri játékok Lókodi Emesével

Kézműveskedés M. Rácz Bettivel
Augusztus 4-én, 15:00-tól várják tehát a koracsaládokat Debrecen-Nagycserén, a Héthatár Pusztában egy ingyenes, jó hangulatú, batyus családi délutánra.

A program részletei és Facebook oldala elérhető a linkre kattintva.

 

Rácz Beatrix

coach, pszichológus hallgató

az Életpszichológia Nap utcai Tanácsadó Központ önkéntese

 

A cikk módosított változata még itt olvasható:

http://civishir.hu/eletmod/2017/07/csaladoknak-erkezik-tamogato-segitseg-debrecenben

Pin It on Pinterest